Ia romaneasca de la Matisse la Adele sur Vogue

Această prezentare necesită JavaScript.

Am postat pe Facebook, de Valentine’s Day o fotografie cu Adele, mă rog, recunosc a fost un share, într-o bluză, creație a lui Tom Ford, care poartă numele de bluză romanească, apariția Martie 2012, Vogue U.S.

Bluza este o inspirație dintr-o ie ardelenească, purtată prin zonele Sibiului, adoptată prin anii ’60-’70 și în Ţara Făgărașului, cunoscută sub denumirea de „ia cu negru”

Cum spunea și o prietenă mai veche de a mea, citez: „Multa lume zice multe!”, Adele a precizat că ii place mâncarea și că nu vrea să slăbească în ruptul capului și că preferă să apară pe coperta revistei Rolling Stone decât pe Vogue, atât, că mă transform într-un jurnalist de presă ordinară și deviez mult de la subiect.

Comparația este intre Adele cu ia ardelenească (fotografi: Mert Alaș și Marcus Piggott)  și La blouse roumaine a lui Henri Matisse.

Izbitor, legat de mesajul transmis de Adele, este contrastul fizic, nu am nimic împotriva oamenilor plinuți de idei, dar să fim serioși, e penibil Photoshopul, doar să fie pe placul „Zgripturoacei” de la Vogue, cum să apară o persoană peste limitele admise de modă pe coperțile și paginile revistei ei.

In fine, iar o iau pe arătură. Estetic vorbind, luăm în paralel cele două creații vizuale.

Amândouă sunt poziționate pe verticală, și amândouă folosesc diagonala ca linie de forță a împărțirii câmpului vizual. Tema este aceeași, personajele sunt cam aceleași, mă refer la sexul personajelor, fundalurile diferă, de la griul în degrade, a fotografilor, până la tușa de roșu impunător al lui Matisse. Punctul de fugă se regăsește la partea superioară a creațiilor, respectiv fața personajului. Mesajul este extrovertit în cazul fotografiei lui Adele și introvertit în creația lui Matisse.

Per ansamblu îmi plac amândouă, deși îmi arunc un ochi mai repede pe creația lui Henri Matisse, care este o pictură în ulei pe pânză, cu tonuri de roșu și alb, o inspirație, probabil insuflată de prietenul lui, Theodor Pallady.

Pictura a fost realizată în 1940, pe o pânză cu dimensiunile de 92×73 cm cu fundal rosu. Acest tablou, a fost primul care a reprezentat Ia Românească, iar cu ajutorul lui, a reușit sa facă celebra aceasta bluză tradițională. Actualmente, opera, se află în Muzeul Național de Arta Modernă din Paris.

Sursa fotografii:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s