Omul sacrifică locul

Pentru că ieri a fost Dragobetele, am sa prezint un om, care a dedicat acestei mici sarbatori o intreaga serie de sculpturi, mda, este vorba de Constantin Brancusi.
Omul neînțeles de semeni la vremea respectivă, hotarat, convins, că o sa fie înțeles pe tărâmul făgăduinței artiștilor.
Sacrificiul acestuia, este pornirea de la 0, uitarea, doar în parte a originilor natale, fără ele nu ar fi reușit să creeze atâtea mari opere, dar și, ironic vorbind, destule, ori poate doar una, perechi de pantofi.
Sacrificiul lui, de a lăsa totul baltă, să meargă orbește, dar cu un succes enorm, spre o cariera artistică, printe colosali artisti ai lumii, a fost cel mai suprem sacrificiu al lui.
Acesta a plecat, pe jos, în anul 1903, spre München, apoi urmând Paris, deoarece a simțit că nu este locul lui aici, ori lângă ai săi, asta o arată și multele sale „escapade”!
Prima escapadă fiind în 1883, dar este găsit de mama lui la Targu Jiu, urmând alte escapade, arătând dorință lui de a se smulge din radacini.
A lucrat în meserii simple, înjositoare pentru mulți dintre noi: ucenic la fabricarea butoailor, in prăvălii și birturi, cateodata muncind si 18 ore pe zi.
La München a lucrat ca infirmier, iar la Paris la Taverna Moilard, apoi paraclisier al bisericii romanești din Paris.
A ales sacrificiul prin munca grea, lungă și plătită prost pentru a ajunge în locul în care a simțit că a aparținut dintodeauna!
Ajuns la Paris, acesta a fost primit cu braţele deschise de comunitatea de artiști și intelectuali, recunoscandu-i talentul și nu în ultimul rând dându-i idei pentru lucrările viitoare.
Spiritul libertin al lui Brâncuși, la făcut să plece din atelierul unui mare artist și anume Auguste Rodin, intrând în ucenicia acestuia din insistențele următoarelor femei: Regina Elisabeta, Maria Bengescu și Otilia Cozmuta. Acesta a părăsit în 2 luni atelierul lui Rodin spunand:”Nimic nu crește în umbra marilor arbori!”
Astazi o operă a lui Brâncuși se vinde cu milioane de dolari, și anume “Madame L.R.”, vândută în 2009 cu 37,1 milioane de dolari, prin licitație la Paris.
Putem spune că sacrificiile făcute de Brâncuși de a pleca de la 0, și de a face tot posibilul sa ajungă la destinație, fie si pe jos, a meritat!
Sarutul, sculptură realizată de artistul Constantin Brâncuși, prima variantă fiind creata în 1907, tema fiind reluată sub diverse forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului din Târgu Jiu!
Reclame

Un gând despre „Omul sacrifică locul

  1. Pingback: Tatoo vs Sculpture | vondigto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s