Când Pandora era goală

Children selling flowers, Haiti 1958, fotograf Walter Rosenblum

De la Milton Brown citire: „Seria realizată în Haiti (1958-1959), acoperind un intreg an sălbatic pe care l-a petrecut acolo, reprezintă cea mai importantă profesiune de credință a artistului Walter Rosenblum. Asumându-și conștient obiectivul de a portretiza oamenii și modul lor de viață, a locuit împreuna cu ei, ajungând să-i cunoască și să-i iubească. Din aceasta experiență a rezultat un document despre sărăcia degradantă, despre tragedia reziduurilor și pierderea speranței, pe fundalul unui peisaj care pare el însuși sub blestem, cu nori denși și grei”

Walter Rosenblum a fost un fotograf asemeni lui van Gogh, care a reintrodus esența nimicului, a sărăciei în artă. De la „Mâncătorii de cartofi” ai lui Vinvent Willem van Gogh la fotografiile New York-ului din seria „Pitt Street”.

Rosenblum s-a născut în 1919 la New York, și spun că a fost, pentru ca a decedat în 2006. A fost decorat cu medalia Simon Wiesebthal Center și Legiunea de Onoare în 1995, câștigând și premiul Infinity Award pentru intreaga opera, acordat de International Center of Photography în 1998.

A avut norocul să fie căsătorit cu Naomi Rosenblum, un reputat istoric al fotografiei mondiale.

Fotografia postată, este de tipul fotografiilor documentare, cu care fotograful a făcut cunoștință prin intermediul Photo League. După ce a activat o perioada ca secretar al organizației, a devenit redactor la periodicul Photo League, iar în 1941 președintele organizației.

Cariera de fotograf profesionist a început alături de Eliot Elisofon, care lucra la revista Life, iar ulterior s-a angajat ca funcționar guvernamental în cadrul administrației pentru Agricultură. Serviciul militar l-a activat în al cel de-al II – lea război mondial pe Omaha Beach, în Ziua Debarcării pe coasta normandă, dar a participat și la eliberarea lagărului de concentrare Dachau, primind chiar steaua de argint și o distincție prin ordin prezidențial.

După război a predat în Brooklyn College, unde a avansat repede la statutul de profesor, poziție ocupată de el până în 1978.

Este cunoscut drept un fotograf urban, deși fotografia mult pe strada, nu este considerat un street photographer, ori de documentare, majoritatea din perioada razboiului, dar au fost și câteva escapade: viața dificilă a pescarilor din Gaspe, pe coasta Canadei, dar și Haiti.

Fotografia reprezintă 2 copii care vând flori, centrul atenției fiind ochi baietelului, iar tonurile de alb negru, fac prin aceasta fotografie o trimitere la lipsa speranței, ultima zburată din Cutia Pandorei. Am facut referire la fotografia „Children selling flowers” în comparație cu „Mâncătorii de cartofi” ai lui van Gogh. În ambele opere, fundalul este sumbru, un obscur tulbure, dezolant, neputincios.

In tabloul lui van Gogh, privirea merge circular, punctul de interes fiind lampa, dar in fotografia lui Rosenblum este paralela.

Oricum, fără ei, sărăcia în arta nu ar fi fost așa bogată!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s