Up in Torino’s hills

În timpul călătoriei noastre prin Italia, am poposit și pe dealurile din Torino, asta datorită lui Andrei Hondrea, un prieten stabilit în Italia, mai exact în Pinerolo, destul de aproape de Milano. Trecând prin Torino, pe strazi pietruite pe care trec tramvaie vechi, dar bine întreținute, pe lângă cladirii de la romanic, gotic, renaștere și baroc, am ajuns după lungi serpentine la magnifica lucrare a scenografului Filippo Juvarra.

Această prezentare necesită JavaScript.

Construcția este o basilică, construită în perioada 1715 – 1718, perioadă de tranziție a stilurilor Baroc și Rococo și se numește Basilica di Superga.

Ea se încadrează totuși în stilul barocului târziu, ca volum, registre, dar este o cadire de tranziție de stiluri, fiind bogată in aluzii istorice, poate și datorita faptului că arhitectul sicilian a fost și un iscusit scenograf.

Fațada și porticul sunt de o eleganță clasică, dar cupola înaltă și cupoleta sunt inspirate din dramatismul baroc al lui Francesco Borromini și Gian Lorenzo Bernini.

Două culori diferite pun în lumina coloanele și pilaștrii în exterior. Şase capele amplu decorate, înconjoară nava circulară, care conține finisaje extinse din marmură.

Intrarea spre mormântul familiei Savoia este de asemenea decorată cu marmură și stucatură aurită. În spatele basilicii se află monumentul comemorativ al echipei de fotbal Grande Torino, care a pierit într-un accident aviatic în 1949.

Clădirea beneficiază de o spectaculoasă priveliște asupra orașului Torino, dar și asupra sa, privitorul având la dispoziție un spatiu vast de privire și percepere a întregii construcții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s