MVRDV’s Mirador

Dacă tot am vorbit de Pollock astăzi (vezi https://vondigto.wordpress.com/2012/03/18/pollock-in-drum-spre-woolf-joyce/), de ce să nu vorbim în aceleași linii și despre proiectul celor de la biroul MVRDV din Madrid, și anume Mirador Tower?

Această prezentare necesită JavaScript.

Se pare că, inițiativa proiectului, a plecat de la primarul orașului Madrid, în perioada anului 2000. Acesta dorea să creeze un nou spațiu de calitate, în imediata vecinătate a orașului istoric. La concursul organizat, au participat 10 birouri de arhitectură, iar câștigătorii fiind olandezi de la MVRDV.

Şi cum a spus un prieten bun al meu și fost coleg de clasa, Cristian Simionescu, Spania are o societate colorată, plină de viață și petrecăreți din cale afară, iar proiectul celor de la MVRDV a acaparat spiritul latin extravertit al spaniolilor în liniile lor și culorile lor.

Ca și in pictura lui Pollock, cei de la MVRDV, au încercat să plimbe privirea spectatorului în diverse puncte de pe volumul propus, lăsând un spațiu liber, un gol, o bulă de aer, pentru a creea un spațiu public la înălțime.

Acest spațiu public, situat la peste 40 de metri, este înconjurat de „cartiere” de o vastă diversitate de ritm și culoare.  Corpuri suprapuse, cu diferite tipuri de arhitectură domestică, grupate într-un fel de familii de locuințe, au generat un nou tip de a înțelege locuirea colectivă, un super bloc.

Spațiile dintre aceste corpuri sunt tratate în culoarea roșie, și sunt reprezentate de tipurile de circulații, fie orizontale, fie verticale, rezultând un transeu prin diferite suburbii, creeate de holuri, scări, platforme și grădini interioare.

Acum, acest turn, a devenit un icon al întregii zone, o trăsătură de caracter admirabilă, poate una elementară, pentru o cultură care se vrea deschisă, plină de viață și cosmopolită.

Bineînțeles și un mic film, creație asiatică.

Mai multe detalii pe: http://www.mvrdv.nl/#/projects

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s