MVRDV’s Mirador

Dacă tot am vorbit de Pollock astăzi (vezi https://vondigto.wordpress.com/2012/03/18/pollock-in-drum-spre-woolf-joyce/), de ce să nu vorbim în aceleași linii și despre proiectul celor de la biroul MVRDV din Madrid, și anume Mirador Tower?

Această prezentare necesită JavaScript.

Se pare că, inițiativa proiectului, a plecat de la primarul orașului Madrid, în perioada anului 2000. Acesta dorea să creeze un nou spațiu de calitate, în imediata vecinătate a orașului istoric. La concurs au participat 10 birouri de arhitectură, iar câștigătorii fiind olandezi de la MVRDV.

Şi cum a spus un prieten bun al meu și fost coleg de clasa, Cristian Simionescu, Spania are o societate colorata, plina de viata si petrecareti din cale afara, iar proiectul celor de la MVRDV a acaparat spiritul latin extravertit al spaniolilor în liniile lor.

Ca și in pictura lui Pollock, cei de la MVRDV, au încercat să plimbe privirea spectatorului în diverse puncte de pe volumul propus, lăsând un spațiu liber, un gol, o bulă de aer, pentru a  creea un spațiu public la înălțime.

Acest spațiu public, situat la peste 40 de metri, este înconjurat de „cartiere” de o vastă diversitate de ritm și culoare.  Aceste corpuri suprapuse, cu diferite tipuri de arhitectură domestică, grupate într-un fel de familii de locuințe, au creat un nou tip de a înțelege locuirea colectivă, un superbloc.

Spațiile dintre aceste corpuri sunt tratate în culoarea roșie, și sunt reprezentate de tipurile de circulații, fie orizontale, fie verticale, rezultând un transeu prin diferite suburbii, creeate de holuri, scări, platforme și grădini interioare.

Acum, acest turn, a devenit un icon al întregii zone, o trăsătură de caracter admirabilă, poate una elementară, pentru o cultură care se vrea deschisă, plină de viață și cosmopolită.

Bineînțeles și un mic film, creație asiatică.

Mai multe detalii pe: http://www.mvrdv.nl/#/projects

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s