Arhitectura matematică 1

Să începem întâi cu un mic film:

Arhitectura celor de la UN Studio o am la inima, ca fiind prima arhitectura contemporană vizualizată, în afara arhitecturii „locale” familiarizat până peste cap, asta în perioada liceului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Construcția se numește Moebius House și se află în Amsterdam, este de fapt proiectul lui Ben van Berkel, Caroline Boss, devenind partener al lui van Berkel ulterior.

Casa este inspirație după banda matematicianului german August Ferdinand Möbius, dorință a clienților săi.

Proiectul a durat 6 ani de desene, linii, gândire, sentimente, frustrări și a fost încununat cu succes în anul 1998.

Clienții au dorit o bună relaționare a locuinței lor cu mediul imediat înconjurător, dorind totuși un alt limbaj, destinat acestui tip de program. Mai ales că profesiile celor doi soți clienți, le permitea lucrul de acasă, deci un timp maxim de locuire. Acest tip de utilizare a condus la diagrama de locuire de 24 de ore, fiind chiar utilă folosirea bandei moebius, atât conotativ, cât și denotativ.

Să explicăm un pic tipologia bandei lui Moebius, o bandă cu însușiri unice, iar pentru alții magice, să formulăm un mic exercițiu practic:

„O astfel de bandă se poate realiza deosebit de simplu dintr-o foaie de hârtie format A4. Se taie foaia pe lung iar cele doua bucăți de hârtie rezultate se unesc la un capăt. Capetele panglicii astfel formate se unesc și ele, dar unul din capete se răsucește cu o jumătate de rotație. Va rezulta astfel o panglică aparent normală dar care a fost lipită invers, rezultând o bandă cu o singură parte.”

Dacă nu ai înțeles, da un search pe Google: Moebius band și o sa înțelegi.

Integrând spațialitate benzii lui Moebius, arhitectul a reușit să integreze părțile esențiale ale locuirii, de la circulații la zonele de zi și noapte, dar și zona de locuire – zona de lucru. Practic se parcurge banda, printre pereții de beton și sticlă, ca un curs normal al activităților zilnice.

Construcția deține: trei dormitoare, o sufragerie cu bucătărie, un living room, o sală de ședințe, birou, spațiu de depozitare și o „green house” pe acoperiș.

Acest tip de construcție, de fapt aceasta bandă a lui Moebius, încă îl mai fascinează pe arhitect, utilizând acest concept și la Muzeul Mercedes Benz din Stuttgart, Germania, ori doar o idee a conceptului de banda Moebius, folosit la proiectul Dance Palace din Sankt Petersburg, Rusia și la proiectul New Amsterdam Pavilion din S.U.A., probabil va mai urma.

2 gânduri despre „Arhitectura matematică 1

  1. Pingback: Menaj a trois tour | vondigto

  2. Pingback: Arhitectura matematică 2 | vondigto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s