Wings to Korea

Această prezentare necesită JavaScript.

Istoria artei ne-a învățat că marile centre culturale, ori curentele și stilurile artistice, au migrat de la o parte a lumii, la alta, din Antichitate, Ev Mediu, Renaștere, Baroc, etc, până în contemporanitatea noastră. Astăzi mi se pare că arta și-a mutat bagajele principale în Asia, de fapt, în Asia de Est. Printre artiștii contemporani se numară: Ai WeiweiZhang Huan, Zhang Dali, Wang Dongli, Liao Yibai, Feng Mengbo, Chen Zhen, Huang Yan și nu în ultimul rând Choi Xooang, artistul despre care vom vorbi și a cărui lucrare este prezentată în imagini.

Născut în 1975, în Seul, Coreea, Choi Xooang este licențiat și masterand la Seoul National University – Colegiul de Arta, Secția de Sculptură.

Artistul merge pe exagerarea corpului uman, ori a unor simțuri ale acestuia, fie vorba de un om care imploră pentru bani, cu mâini mari, unii care sunt creați pentru zvonuri, afișând doar gură și o ureche a personajelor, altul cu un extraordinar miros. Choi utilizează o tehnică parțial hiper-realistă, precum și alte metode de exagerare, abreviere și modificare, utilizând polimeri, rășini și vopsea de ulei.

Majoritatea lucrărilor lui Choi m-au lăsat cu gura cascată, dar opera care mi-a atras iremediabil ochii și sufletul a fost „The Wings”, opera expusă în imaginile de mai sus.

The Wings, este realizată sub forma unei perechi de aripi, creată din mâini nenumărate. Se spune că fiecare enorm ideal, este creația mai multor mâini anonime, un sacrificiu indispensabil pentru orice progres social. Este crud pentru fiecare individ, dar acest tip de sacrificiu a fost un continuu necesar pentru realizarea idealurilor sociale.

Choi, pare să se concentreze pe individ, pe anonimul unic, pe mica pârghie socială, care a dus la schimbarea unor sisteme, fie ele de valori, fie culturale, fie politice ori religioase. De altfel, poziția și semnificația sculpturii este departe de valoarea religiei creștine, neavând nicio legătura nici cu Dedal și Icar, ci doar cu progresul realizat de mii de anonimi, indiferent de apartenența religioasă, culturală, sex, vârstă, orientare, culoare politică, etc.

Unii consideră că, Xooang Choi, este un șaman, o părere pe care sincer, o împărtășesc, deoarece iți deschide ochii la lumea din jur, la situațiile societății contemporane, sacrificiile zilnice, dar nu este un șaman pur, el nu ne ofera nicio plantă ori leac de vindecare, doar iți ridică un imens voal de pe gene.

Un gând despre „Wings to Korea

  1. Pingback: Layered landscapes | vondigto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s