Return to innocence

Alsop Architects (Robbie/Young+Wright Architects – arhitecți locali) 2004

Această prezentare necesită JavaScript.

Unii spun că arhitecții sunt aceia care nu au lăsat creionul din mâna copilariei, cam așa spun multi și despre arhitectul englez Will Alsop, care a primit provocarea unei extinderi la Ontario College of Art & Design din Toronto.

Extinderea a primit numele de Sharp Center for Design, datorită binefăcătorilor Rosalie și Isadore Sharp, fiind posibilă datorită lor, a the Province of Ontario și fondurilor colegiului.

Clădirea adăpostește noi ateliere de artă, spații expoziționale, birourile colegiului și săli de lectură.

Atelierele sunt dispuse pe două nivele, fiind învelite într-un volum paralelipipedic, ritmat de nonculorile alb-negru. Acest corp suspendat este susținut de stâlpi de culoare de 26 metri înălțime, legat de vechiul imobil printr-o pasarela roșie, precum un făt de a sa mamă. De altfel, o altă intervenție asupra vechii cladiri, a adus noi spații, unui gol, prin montarea unei fațade cortină ritmată de culoare.

Prin integrarea noii „cuti” alb-negru, la vechea cladire a Ontario College of Art and Design, Will Alsop a creat un spațiu aerisit într-o zonă urbană densă, făcând din spațiul liber de sub cladire, un dinamic spațiu public.

Dar alegând o astfel de arhitectură, a atras asupra lui criticile arhitecților și urbaniștilor conservatori, datorate reintegrării și nerespectării arhitecturii înconjurătoare, dar și „neseriozitatea” prin care acesta a ales să se exprime, fiind considerată o arhitectură puerilă.

Trecând peste aceste critici, noul sediu al Sharp Center for Design este provocator, neconvențional, optimist, caprcios și foarte extrovertit. Probabil, datorită acestor calități, nepământene în contextul orașului Toronto, a fost desemnat câștigător al RIBA Worldwide Award în 2004, fiind descrisă de juriu ca fiind: „Foarte curajoasă, înțepată și cu un strop de nebunie!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s