Taschenurh

Timpul…o definiție complexă, vastă, o succesiune universală și irevocabilă, a dăinuit mințile și inimile miliardelor de oameni și clipe. O succesiune spre infinit, comemorare ori uitare.

O astfel de provocare imbatabilă a creat instrumente, evolutive, respectând aceeași rutină secundă după secundă, dar, până la un moment dat, aparținătoare doar unui singur loc, deși timpul este omniprezent, datorită energiei, creată prin balansul unei greutăți, un sistem practic netransportabil .

Provocarea de a purta un astfel de instrument asupra ta, a fost doborâtă de Peter Henlein.

Acesta se bucura de privilegiul de a fi primul ceasornicar care a inventat instrumentul de măsurat timpul portabil.

Această prezentare necesită JavaScript.

Peter Henlein sa născut în Germania, mai exact în Nuremberg, și a trăit în perioada 1485 și 1524, fiind astfel considerat de mulți părintele ceasului de buzunar.

Acest ceas, construit în jurul anului 1505, este descris de Johannes Cochläus în Cosmographia Pomponii Melae: ” … un ceas de fier cu multe roți care indică ora și bate 40 de ore fără vreo greutate …”

Ceasul a fost construit într-o carcasă sferică, susținută de 3 mici sfere, asemeni oului de Nuremberg, creat după moartea lui Henlein, gravată cu motive florare și medalioane circulare în care sunt gravate orașe medievale ori portrete, iar pe capac având niște decupaje în formă de lacrimă ce permite vizualizarea indicatorului de ore.

Această carcasă se deschide, permițând vizualizarea orelor, indicate de un singur arătător, iar orele fiind divizate printr-o gradație punctiformă aplicată, însoțită de numerale romane la interior și arabe pe exterior.

Modul de funcționare al ceasului poate fi vizualizat accesând link-ul:

Este un mecanism rudimentar, asemeni și carcasei, dar și esteticii, dar este o piesă care a reușit să străbată trecerea timpului spre neuitare, precum și inscripția în latină, gravată de Peter Henlein: „Dvt me fugient agnoscma r” (1505 Ceasurile mele funcționează și vor continua să corecteze timpul).

Sursa: http://www.youtube.com/http://www.peterhenlein.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s