Rebuild

Această prezentare necesită JavaScript.

Cité Industrielle, o dorință a arhitecților de stânga a anilor 1900-1920, precum Tony Garnier ori Auguste Perret. O dorință de integrare a peisajului industrial în centrul urban, ca element generator de forță și atracție. Astăzi uitat, ori mutat în zona periferiei, din motive ușor de înțeles, de la factor poluant, la element inestetic și neintegrabil în zona centrală. Altele au fost lăsate în paragină, fiind acum o adevărată cicatrice pe obrazul urbei.

În cazul de față, o centrală electrică, construită într-o anvelopă de cărămidă, sub o simetrie riguroasă, se află în Madrid, Spania. Un imobil care aparține patrimoniului cultural și arhitecturii industriale spaniole, fiind construit în perioada de incipit al erei industriale, mai exact în 1899.

Transformarea fostei centrale într-un muzeu, a fost posibilă, datorită Fundației La Caixa, o ramură a cunoscutei bănci spaniole „laCaixa”. Aceștia au cumpărat și finanțat în întregime proiectul.

Proiectul este semnat de arhi-cunoscuții arhitecți Herzog & de Meuron, care sunt familiarizați cu reconversiile și cu spațiile industriale, câștigând chiar în anul 2001 prestigiosul Pritzker Prize cu proiectul Tate Modern din Londra.

Asemeni proiectului Tate Modern, arhitecții elvețieni Jaques Herzog și Pierre de Meuron, au păstrat anvelopa exterioară, din respect pentru patrimoniul local.

Provocarea majoră, a fost revalorizarea și reamenajarea, acestei clădiri industriale într-un spațiu alocat culturii,  într-un puternic magnet urban, care se dorește a fi vizitat nu numai de pasionații de artă, dar și locuitori obișnuiți ai Madridului și nu în ultimul rând pe turiști.

După o analiză amănunțită a sitului, cei doi arhitecți s-au decis sa desființeze o stație de benzină aflată în imediata apropiere.

Îndepărtarea acestei stații de benzină a generat o piațetă publică și o verigă intre muzeu și   Grădina Botanică de vis-a-vis.

După cum am menționat mai sus, din respect pentru construcție și patrimoniu, aceștia au păstrat fațadele din cărămidă ale fostei centrale Medioda, dar au sfidat legile gravitației, ridicând această masă greoaie.

Ridicarea de la sol a clădirii  a fost simțită ca o nevoie a generării unui spațiu public mai vast, mai generos. Dar nu s-au oprit doar la spațiul orizontal, ci au mers mai departe, lăsând o libertate vizibilității, dar și botanistului francez Patrick Blanc, a cărui realizare, nu este vizibilă pe fațada clădirii, ci pe calcanul unde a fost benzinăria.

Tot pe verticală, arhitecții elvețieni, au transformat clădirea greoaie din cărămida, într-o magnifică sculptură, prin adăugarea a doua nivele anvelopate în corten.

Obsesia arhitecților Herzog & deMeuron este vizibilă și prin tratarea, acestor două nivele superioare adăugate, foarte expresivă, realizând un trafor la partea superioară, lăsând lumina să îl traverseze atât ziua, cât și noaptea.

La interior, se stabilește un contrast între caracterul flexibil și deschis al spațiilor de expunere și cel strict compartimentat al etajelor superioare.

Spațiile create de arhitecți sunt dispuse astfel: sub piațeta publică se află auditoriumul și o sală multifuncțională, urmată de zona de acces, care se realizează direct de pe piață, pe „sub” clădire, urmat la etajul I de un lobby, două spații de expoziție, dispuse fiecare pe cate un etaj, iar ultimul fiind destinat unui restaurant și spațiului administrativ.

Rezultatul a fost chiar cel așteptat de echipa Herzog & deMeuron și Patrick Blanc: un spațiu vast de expunere a artei contemporane, pragul acestuia fiind călcat de: Cindy ShermanCornelia ParkerRichard Long, etc, dar, devenind în același timp un magnet pentru locuitorii din Madrid și turiști.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s