The history of a great

Antoni Norbert de Patek, polonezul care a rămas înscris în analele horologiei, a creat cea mai cunoscută manufactură din lume. Acesta se naște în Piaski Luterskie, lângă Lublin, Polonia, la 14 Iune, dar nu se știe cu exactitate anul nașterii sale 1811 sau 1812. La vârsta de 10 ani acesta, împreună cu familia, se mută la Varșovia, iar la vârsta de 16 ani este înrolat în armată, a luptat, fiind rănit de două ori, iar la 27 Februarie 1831, este avansat la gradul de locotenent și decorat cu Virtuti Militari, crucea de aur la data de 3 Octombrie. În anul 1834, guvernul francez, a dat un decret, sub amenințarea ambasadei Rusiei, care forțează insurgenții să instaleze în Elveția, lucru care ii schimba viața lui Antoni Patek. Acesta încearcă, datorită spiritului său de om de afaceri, să se stabilească și să intre în rândul marii societății, făcând chiar comerț cu lichioruri și vin. La data de 1 Mai 1839, Antoni de Patek, împreună cu un alt imigrant polonez, de origine cehă, Franciszek Czapek, pun temelia manufacturii. O manufactură co-finanțată de cei doi polonezi, dar și de primii lor angajați, tot polonezi: ceasornicarul Wawrzyniec Gostkowski,  avocatul Wincenty Gostkowski (în imaginea 2 apar, deasupra Antoni de Patek, urmat în partea inferioară de frații Gostkowski) și ceasornicarul Władysław Bandurski.

Această prezentare necesită JavaScript.

În anul 1851, relația dintre Patek și Czapek se strică, cel din urmă a părăsit manufactura. Czapek își creează propria manufactură, Czapek & Co, dar acesta nu va supraviețuii decât până în anul 1869. Anul 1844 devine unul fructuos pentru manufactură, Antoni de Patek, în decursul unei călătorii la Paris, îl întâlnește pe Adrien Philippe, alături de care se va fonda compania Patek Philippe, dar asta în anul 1855, din 1844 până atunci, compania se va numi Patek & Cie. Tot în 1844, manufactura produce primul ceas de buzunar, remontat fără cheiță, iar un an mai târziu, un ceas de buzunar cu minute repeater. Renumele companiei începe să devină vizibil în anul 1855 când ,Patek & Cie, participă la Marea Expoziție din Londra și ii prezintă, reginei  Victoria, ceasul lor de buzunar care se remontează fără cheiță.

Primul ceas de mână realizat de companie este anul 1868, iar de aici apar o multitudine de idei pro și contra realizării primului ceas de Patek Philippe.

Prima atestare documentară asupra primului ceas de mână  ne poartă pașii până în jurul anilor 1500, un ceas dăruit de un ceasornicar anonim reginei Elizabeth I a Angliei, următoarea atestare apare în anul 1810, finalizat în 1812, o creație a marelui ceasornicar francez Abraham-Louis Breguet, un ceas, referință 2639, realizat pentru sora lui Napoleon, Caroline Murat, regina a Neapole-lui (cele două, atât a ceasornicarului necunoscut, dar și a lui Breguet, au dispărut  fiind demonstrate existențele doar din arhive). Următorul ceas ar fi fost realizat în 1813, de către Capt & Ferundler, piesă care poate fi admirată în colecția Musée d’Horlogerie du Locie, Elveția. Următorii pe listă fiind chiar manufactura Patek Philippe, ceas prezentat în imagini. Următorii pe listă sunt creatori ai primelor ceasuri de mână bărbătești: Constant Girard și Louis Cartier.

În anul 1877, Antoni de Patek decedează, dar manufactura își urmează cursul în istorie, cârmuită de către fiul lui Patek: Joseph Emile Philippe și Antoine Conty, dar sub imediata supraveghere a lui Adrien Philippe, până la decesul acestuia în 1894.

Următorii ani ai manufacturii a însemnat milioane de ore de muncă, calitate superioară, invenții inovatoare, precum primul ceas cu ratapantă (1902), primul ceas de damă de mână cu repetiție la 5 minute (1916), iar în 1922/23, compania realizează primul cronograf ratapantă. Primul calendar perpetuu este opera ceasornicarilor de la Patek Philippe (1925), iar în anul 1933 compania creează cel mai complicat ceas de buzunar din istorie, o creație realizată pentru bancherul Henry Graves, un ceas ce posedă 24 de complicații, estimat la suma de $11,002,500 (1999) . În perioada ’49 – ’51, manufactura obține patentul pentru balansierul gyromax și multe, multe altele.

Astăzi, Patek Philippe, ocupă primele 3 locuri din categoria celor mai luxoase ceasuri, dar și cele mai complicate ceasuri din lume. Un adevarat greu, care a refuzat aplicarea sigiliului Poinçon de Genève.

Pentru a afla mai multe despre companie, și colecțiile sale, vă rog accesați: http://www.patek.com/contents/default/en/home.html

Un gând despre „The history of a great

  1. Pingback: Day & Night | vondigto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s