Piece Unique

Drumul spre o capodoperă este întotdeauna greu, încununat cu spini și praf, vise deșarte,  nopți pierdute, nervi întinși la maximum, posibilitatea unui eșec, dar răbdarea și perseverența, care iți curge prin vene iți țin mintea, ochii, auzul și mâinile treze și capabile de a duce la bun sfârșit lucrul început, chiar și cu sacrificii supreme. Dar finalul și aplauzele sunt o gură enormă de aer, o revitalizare ori o renaștere a întregului eu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Această renaștere este posibilă și prin împreunarea cunoștințelor cumulate până în prezent, dar și prin încercarea de autodepășire, atât în materie tehnică, dar și estetică.

Ceasul prezentat astăzi, o piesă unică, realizată de un singur ceasornicar și nu o armată de ceasornicari, se numește Renaissance Minute Repeater Tourbillon, o capodoperă semnată Peter Speake – Marin, un ceasornicar despre care am să vorbesc într-o bună zi.

Această capodoperă a ceasornicarului își are influenta în primul ceas realizat de acesta, The Foundation Watch, dar și din deja celebra colecție Picadilly, celebrele indicatoare feuille, albastre, dar și carcasa tourbillon-ului, încununată cu logo-ul companiei.

Minute repeater, o complicație destul de comună la ceasurile de buzunar, dar extrem de rară în cazul ceasurilor de mână. O complicație realizabilă doar de anumiți ceasornicari, deoarece acustica este elementul cheie în mecanica acestui tip de mecanism.

Un scurt clip, pentru a înțelege ceea ce înseamnă minute repeater-ul din mecanismul acestui ceas:

(iar pentru o definiție, accesează:  https://vondigto.wordpress.com/2012/04/16/j-l-m/).

Peter Speake Marine a mers mai departe, împingând aceasta complicație, spre o muchie de cuțit, dezgolindu-și secretele, prin realizarea unui ceas skeleton.

Un mecanism, all-or-nothing, realizat din 330 de piese, încununat cu 29 de rubine și cu o rezervă de energie de 100 de ore, este vizibil pe ambele fețe. Acest mecanism este învelit într-o carcasă cu diametrul de 44 de mm, realizată din aur roz. Carcasa, ce prezintă la ora 3 remontorul, iar la ora 9, poussoir-ul de acționare al minute repeater-ului, are o grosime de doar 11 mm.

Cadranul ceasului este împărțit într-o simetrie asimetrică, dar într-o armonie extremă a proporțiilor, precum spirala numărului de aur. Acesta este împărțit în 4 părți egale, dispuse în formă de cruce, simetria fiind spartă de tourbillon-ul de la ora 5.

Indicatoarele, de ore și minute, sunt realizate în stil feuille, deja iconice pentru Speake-Marin, iar cele pentru secunde, este plasat în centrul tourbillon-ului, albăstrit la flacără precum celelalte două.

Dar capodopera își dezvăluie cea mai spectaculoasă parte, doar întorcând ceasul, pentru a vizualiza spatele. Acesta dezvăluie o frumoasă gravură, realizată de mâna lui Peter Speake-Marin.

Iar în ceasul ales, este gravat, pe toate plăcuțele un detaliu, practic portretul lui Venus, din pictura Nașterea lui Venus, realizată de artistul Sandro Botticelli (vezi: https://vondigto.wordpress.com/2012/03/31/nasterea-eroticului-renascentist/), ce ne poartă gândul spre perioada la care face referire numele acestui ceas. Pe lângă această gravură, mai apar inscripțiile: Piece Unique, Speake-Marin și London-Geneve, asemeni și ceasului lansat, dar care are gravat un dragon (vezi: http://www.speake-marin.com/watches_renaissance_back.php).

Prin lansarea acestei capodopere, ce înglobează, un mecanism dezvelit, ce posedă un minute repeater, ce anunță orele, sferturile de oră și minutele, un tourbillon de 60 de secunde, dar și atenția la detalii, proporțiile calculate riguros și un plus de artă, ce finisează ceasul, alături de o curea din piele neagră și geamuri din cristale de safir.

Un ceas ce a făcut vâlvă și a ridicat ceasornicăria Speake-Marin pe alte culmi, fiind și cel mai scump ceas creat de companie, până în prezent.

Sper să ne mai încânte privirile și auzul cât mai curând. Vă invit să ii treceți pragul: http://www.speake-marin.com/index.php

Reclame

Un gând despre „Piece Unique

  1. Pingback: It’s russian time | vondigto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s